Industrilokal blir konsertlokal

- Stilla Nätters Kapell intar anrikt industrikvarter i Nättraby

Det har blivit hela 27 slutsålda föreställningar sedan Kapellet började spela tillsammans för åtta år sedan. Genom åren har de besökt kyrkor, festvåningar, lador och konserthus men i år gör kapellet något de aldrig gjort tidigare. 1000 kvadratmeter rå, anrik och storslagen industrilokal på Nättraby Bruk ska under kommande månaden byggas om till konsertarena. Enbart för två dagar och fyra exklusiva föreställningar.

- Vi har letat efter den här typen av lokal i flera år men inte hittat något som känts helt rätt, berättar Robin Åkerman på Paraply. Det är alltid stora utmaningar att ställa om miljöer som är byggda för något helt annat, men i år har vi haft siktet tydligt inställt på att lyckas.

Musiken står som vanligt i centrum men med med en unik och udda konsertmiljö öppnar sig helt nya möjligheter.
- Lokalen är en del av det som en gång var Nättraby Bruk, berättar Malin Törnquist på Paraply, men som även tar plats i Kapellet varje år. Det är ett fantastiskt och anrikt industrikvarter som har en historia att berätta, precis som Stilla Nätters Kapell. Hela ensemblen är enormt inspirerad av inramningen.

Fler biljetter än förra året
Förra året sålde biljetterna till de fyra föreställningarna slut på häpnadsväckande fem minuter. I år släpps det fler biljetter än de drygt 800 som fanns tillgängliga på Circo 2017.
Föreställningarna äger rum 28-29 december och 16.00 samt 20.00 respektive dag. Det blir alltså totalt fyra föreställningar.

- Responsen har varit överväldigande ända sedan första året i Amiralitetskyrkan, minns Stefan Andersson på Paraply. När vi följde försäljningen online förra året trodde vi först det var ett tekniskt fel när biljetterna gick åt på bara ett fåtalet minuter, fortsätter Stefan.

Årets uppställning
I år, precis som alla tidigare år, är det kapellmästaren Oskar Appelqvist som styr den musikaliska resan. På scen får vi, förutom Oskar själv, se och höra Anders Svensson, Johan Ådahl, Sara Jefta, Johan Glössner, Malin Törnquist, Adam Grahn och Lovisa Birgersson.

Nytt för i år är att Kapellet välkomnar minst två helt nya gäster.
- I år förstärker vi kapellet med Sven Andersson och Anders Thorén, berättar kapellmästaren Oskar Appelqvist. Sven ses ofta spela saxofon med Timbuktu & Damn! och Anders gör fantastisk musik i bandet Wildie.

Årets föreställningar kommer även bjuda på en extraordinär audiovisuell upplevelse. Industrilokalens pampiga bakvägg kommer rama in scenen med upp emot 200 kvadratmeter stora projiceringar. Leo Åkesson från Paraply har fått i uppdrag att leda det konstnärliga arbetet.
- Det känns hedrande att få rollen som visuell artist för att rama in årets uppsättning av Stilla Nätters Kapell, säger Leo Åkesson på Paraply. Jag har varit med och dokumenterat nästan alla år genom Kapellets historia på olika sätt, men får i år vara med och bidra till konsertupplevelsen på ett helt nytt sätt. Jag tror aldrig något liknande har kunnat upplevas i Blekinge, avslutar Leo.

Biljettsläpp
Biljetterna släpps imorgon tisdag 6 november klockan 09.00 och kan köpas via paraplyproduktion.se/biljetter samt Karlskrona Turistbyrå.

….

FAKTA
Plats
Nättraby Bruk.
Gamla Landsvägen 58, Nättraby.

Tider och datum
16.00 och 20.00 den 28 december
16.00 och 20.00 den 29 december

Biljettsläpp
Tisdag 6 november 09.00 via paraplyproduktion.se/biljetter samt Karlskrona Turistbyrå.

Rullstolsplatser
Till samtliga föreställningar finns speciella rullstolsplatser reserverade. Varje rullstolsbiljett inkluderar även ledsagare.

Parkering och garderob
Det kommer finnas gott om plats för parkeringar samt garderob för ytterkläder. (Ytterplagg får ur brandsäkerhetssynpunkt ej tas med till sittplatsen)
Både parkerings- och garderobsavgiften ingår i biljettpriset.

KURIOSA
Tidigare spelplatser
Amiralitetskyrkan 2011
Stenlängan Johannishus Gods 2012
Festvåningen First Hotell Statt 2013
Eriksberg 2014
Konserthusteatern 2015
Karlskrona Konsthall 2016
Circo 2017
Nättraby Bruk 2018

Totalt antal spelningar sedan starten
27 st (samtliga slutsålda)

Totalt antal framförda låtar
107 st

Bok och stipendie
2015 gjordes en bok om Stilla Nätters Kapell. I boken berättade vi den overkliga men sanna historien om det yviga musiksällskapet i ord och bild. Överskottet från bokförsäljningen delades sedan ut som ett stipendium. Förutom diplom och ära fick pristagaren Stefan Eggers 10.000 kronor att fördela till ett lokalt musikprojekt. Stefan valde att skänka till Ungdomshuset Porslinan.

Traditioner
Kapellet intar alltid scenen till filmmusiken från konsertfilmen ”The Last Waltz”. Konserterna inleds sedan alltid med George Harrisons ”My Sweet Lord”.

Pausmusiken
Före och efter konserterna med Stilla Nätters Kapell spelar vi alltid Ryan Adams ”Ashes & Fire”.

Gäster genom åren
Dea Norberg, Pelle Månsson, Dennis Glimmerfors, Faråker, Sofia Loell, Boppin Steve, Mats-Peter Krantz, Rasmus Svensson, Daniel Olsson, Rasmus Degerskär och Caj Karlsson.