Internationellt upplevelsecentrum

planeras på Stakholmen

Snart står den nya multiarenan intill Idrottshallen klar och på Pottholmen planeras det för ett World Trade Center. Idag kan vi berätta om planerna på ytterligare ett nytt och spännande projekt - ett upplevelsecentrum på Stakholmen mitt i Karlskrona.

Vi på Paraply har under flera år hävdat vikten av att mötas och uppleva saker på nya och spännande sätt. Förutsättningarna för både fysiska och virtuella möten kommer att förändras dramatiskt de närmaste åren. Idag kan vi äntligen berätta mer om våra planer.

- Projektet har arbetsnamnet BECKS - Baltic Experience Center Karlskrona Sweden. Men det blir inte bara ett centrum för möten och upplevelser, avslöjar Stefan Andersson på Paraply produktion. BECKS har ett eget slutet ekosystem. Det betyder i princip att vi mitt i vintern skulle kunna bjuda på upplevelser i tropisk värme.

Möten i tyngdlöshet
Byggnaden kommer att innehålla dynamiska lokaler för alla typer av möten men i helt nya miljöer. I lokalens atrium kommer man med bara ett dygns omställningstid kunna går från iskall vinter till het svensk sommar. Tack vare en inneslutning i titan, lik den i ett kärnkraftverk, kan man till och med uppleva mikrogravitation vilket i praktiken skulle kunna öppna upp för tyngdlösa möten.

Bakom projektet står två framtidsfokuserade företag med verksamhet i Karlskrona. 10X Labs och Paraply produktion.
- Tekniken är inte helt ny men vi tar nu allt ett steg längre någon annan gjort tidigare, berättar Fredrik Andrén på 10X Labs. Byggnaden kommer att packas full med ny teknologi men fastigheten kommer även att vara extremt snäll mot miljön. Den kommer till exempel att återanvända både syre, vatten och avfall och den el som går åt för att driva hela projektet genereras via våg- och vindkraft.

Inga parkeringsproblem
En underjordisk transporttunnel kommer att ta besökarna till och från BECKS från en parkering i tre plan som planeras byggas på tolv meters djup under Hattholmen.

- Vi har fått ta del av skisserna och på pappret ser det extremt spännande ut, säger Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson. Projektet kommer att presenteras i detalj för kommunstyrelsen i slutet av april.

Går alla planer i lås sätter bygget igång nästa år och beräknas stå klart den 1 april 2021.