Paraply storsatsar på mötesplats för innovation, kreativitet och co-working på nya World Trade Center i Karlskrona


December 2020 invigs nya World Trade Center i Karlskrona. Byggnaden kommer att bli en symbol för nya centrala stadsdelen Pottholmen med nästan 5000 kvadratmeter yta, stor takterrass och imponerande atrium.

Vi på Paraply har sedan 2017 designat och utformat en helt ny mötesplats i huset, tillsammans med fastighetsägaren Kärnhem och arkitektkontoret FOJAB, med fokus på innovation, utveckling och gränsöverskridande samverkan.

- Vi blev initialt inspirerade av WTC:s grundidé ”Där människor möts skapas nya idéer och affärer” eftersom den ligger väldigt nära Paraplys DNA, berättar Robin Åkerman, VD på Paraply. Vi tycker att Blekinge har saknat öppna och tillgängliga plattformar i linje med ”co-working”, ”shared spaces” och ”innovation house” som globalt, såväl som i Sveriges större städer, har vuxit lavinartat senaste åren.

Verksamheten vi ska driva i WTC kommer att omfatta flera miljöer. Foajén kommer att vara husets egna vardagsrum med flera olika loungegrupper och arbetsstationer för drop-in. Längre in kommer det att finnas rum med olika koncept, möbleringar och tekniska lösningar. Allt ifrån kreativa workshoprum för 4-6 personer upp till keynote för 150 sittande. Husets stora panoramaglas kommer göra att atriumets lummiga parkmiljö smälter samman med innemiljön och uppe på taket byggs en stor takterrass perfekt för mingel. Entrén kommer dessutom att ha egen concierge som hjälper alla husets besökare.

Det kommer att finnas olika medlemskap för företag och löpande arrangeras inspirationsföreläsningar, workshops, tekniksafari, hackathons, samtal, interaktiva utställningar, AW:s etc.

- Vi formas väldigt mycket av miljöerna vi vistas i och det händer otroligt spännande saker när människor möts, interagerar och inspireras av varandra, menar Robin. Vårt mål är att WTC ska bli ett levande centrum som förenar människor med olika bakgrund och erfarenheter vilket främjar innovation och interdisciplinära utbyten.

Vi har i dagsläget kontor i Karlskrona, Malmö och Kalmar. Ytorna i WTC kommer även husera vårt nya huvudkontor.

- Det känns fantastiskt att vi får möjligheten att skräddarsy och rita våra nya miljöer helt från grunden, fortsätter Robin. Tillsammans med hela vårt gäng ska vi skapa en magisk, attraktiv och hållbar knutpunkt för alla våra medarbetare oavsett geografisk utgångspunkt. Våra medarbetare kommer på olika sätt kunna bidra väldigt mycket till WTCs verksamhet i stort.

I grannhuset kommer restaurangen Antonio’s ligga som öppnar redan under 2019. Härifrån går det att beställa frukost, lunch, middag och skräddarsydda helhetspaket för egna event i WTC. Det kommer även finnas en mindre caféverksamhet hos conciergen dit Antonio’s levererar på daglig basis. Perfekt för lunch eller fika i foajén och för take-away.

Det finns redan ett antal organisationer som har tecknat medlemskap och flertalet intresserade. Dessa presenteras längre fram. Kontakta någon av oss på Paraply om ni vill veta mer.