Thåström bjöd på magiskt mörker


Scenen badade i stålblåst ljus när Joakim Thåström klev fram till mikrofonstativet i den sedan länge utsålda Kalmarsalen. Han inledde som bara han kan med ”Bluesen i Malmö” följt av ”Beväpna dig med vingar” och sedan ”Jag är en idiot - The End”.

Totalt fick de 1.300 personerna se och höra hela 20 låtar. Låtar hämtade ur en fantastisk låtkatalog. En låtkatalog som spänner över Joakim Thåströms 30 år som soloartist. Räkna man in åren då Thåström frontade Imperiet och Ebba Grön är den ännu längre. Ebba Gröns första platta gavs ut redan 1979.

Efter de inledande tre låtarna fick vi höra nya låtar som tunga "Körkarlen" men också gamla favoriter som "Kort biografi med litet testamente" och "Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce".
Det är inte ofta Thåström plockar fram låtar från de riktigt tidiga åren men i Kalmar hände det. Efter en blytung version av ”Old point bar” och ”Vacker död stad” gjorde han en sällsynt och avskalad version av klassikern ”Die Mauer” från Ebba Gröns randiga och självbetitlade platta från 1982.

Första extranumret bjöd på ”Centralmassivet”, ”St Ana Katedral” och "Alla vill till himlen”. Men den rekordstora publiken var inte nöjd där. Efter att de 1.300 personerna gett bandet stående ovationer återvände dom till scenen och bjöd på ”Aldrig nånsin komma ner” och ”Aldrig av med varandra”.