Thåström till Hasslöfestivalen


Man kan säga att en cirkel sluts i sommar på Hasslö. En cirkel som påbörjades den 15 juli för sexton år sedan och som sluts den 11 juli när Thåström kliver upp på stora scenen och avslutar den sista Hasslöfestivalen.

- Jag kan inte komma på någon annan artist som passar bättre för att avsluta den sista Hasslöfestivalen än Thåström, säger Robin Åkerman på Paraply produktion. En artist som på ett perfekt sätt summerar hela festivalens ursprung och existens och som ligger bakom många klassiska låtar som har spelats flitigt i replokalerna ute på Hasslö.

Årets festival blir den 16:e i raden. Men allt började med en handfull unga och arga band i en replokal i gamla Konsum på Hasslö för femton år sedan. Ett av banden var bandet ”Dö Civil” och sångaren i bandet hette Caj Karlsson.
- Vi repade i den gamla Konsumbutiken på den tiden också, skrattar Caj, numera soloartist och vid speciella tillfällen sångare och gitarrist i bandet Sinn Fenn. När vi var 15 år gamla lånade vi friskt av både Ebba Grön och KSMB. Sedan dess har Ebba Gröns musik varit en del av Sinn Fenns repertoar.

Thåströms karriär tog fart på allvar i det odödliga bandet Ebba Grön. Joakim ”Pimme” Thåström, Lennart ”Fjodor” Eriksson och Gunnar ”Gurra” Ljungstedt startade bandet som från början hette The Haters men bytte namn till Ebba Grön efter bara tre dagar.
Bandet gav under åttiotalet ut ett stort antal odödliga klassiker innan man splittrades 1983. Åtta år efter splittringen bildades Rymdimperiet som sedan blev Imperiet och ännu en våg av klassiker signerade Thåström såg dagens ljus.
Även Imperiet splittrades efter några år och Thåström påbörjade 1989 en lång och framgångsrik solokarriär. Totalt har det blivit elva plattor inklusive EP:n "Thåström på röda sten” och liveplattan "Som Jordgubbarna Smakade…”.

- Jag minns att jag såg Ebba Grön i Wämöparken året innan dom splittrades, säger Stefan Andersson på Paraply produktion. En overklig spelning när man tänker tillbaka och föreställer sig Thåström och de andra på den lilla scenen i Wämöparken. 1987 återvände Thåström till Karlskrona. Då som frontman i Imperiet och på scen i Idrottshallen i Karlskrona.

Den första soloplattan som fick namnet ”Thåström” innehöll låtar som "Alla vill till himlen" och ”Karenina” och följdes upp av "Xplodera mig 2000” innan solokarriären fick ta en paus till förmån för tre plattor med projektet "Peace, Love and Pitbulls”.
1997 återupptog Thåström solokarriären och har sedan dess varit ett respekterad kraft. Den 11 februari i år gav han ut sin nya platta ”Den morronen”. En platta innehållande nio helt nya låtar. En platta som fått fantastiska recensioner.

I mars ger sig Thåström ut på turné och den 11 juli avslutar han den sextonde och sista Hasslöfestivalen.