Tomas och Helen satte punkt för sommarsäsongen


Bakom det höga röda planket på Stora Dammgatan i Kalmar ligger Krusenstjernska gården. I trädgården växer pampiga fruktträd och buskar och rabatterna är fyllda av blommor. Mitt i denna gröna oas bjöd vi ikväll på sommarens sista konsert. På scen stod en av Sveriges allra mest begåvade låtskrivare och en av Sveriges allra vackraste röster.

Konserten var den fjärde och sista av endast fyra exklusiva konserterna som Tomas Andersson Wij och Helen Sjöholm valt att göra tillsammans i sommar.
Under kvällen fick vi se och höra två fantastisk artister osjälviskt dela med sig av sina respektive repertoarer. Helen och Tomas inledde konsertkvällen med Billy Joels ”Pianoman” från Helens platta ”Euforia”. En platta innehållande bara låtar av Billy Joel som fått svensk text av just Tomas Andersson Wij.

Under den 1 timme och 40 minuter långa konserten fick vi höra flera självklara paradnummer men kvällen till ära i helt nya versioner. Bland annat Helen Sjöholms ”Du måste finnas” från musikalen Kristina från Duvemåla där Tomas lite oväntat sjöng hela första versen helt själv. Men det är samtidigt just detta som gör konsertkvällen magisk. Det förväntade. Men också det oväntade.
Nånstans i mitten av konserten gjorde Tomas på en fantastisk version av ”Hälsingland” innan Helen följde upp med en vidunderlig version av Shawn Colvins ”If i where brave” som i svensk version fått titeln ”De älskande på Gröna Lund”.

Man kunde höra ett äpple falla från ett av träden när Tomas och Helen sjöng ”Varje sår söker ett sår” och sedan tackade för sig. Efter stående ovationer återvände Tomas till scenen och bjöd själv på ”Landet vi föddes i”.
Sist. Allra sist gjorde Helen en hjärtskärande vacker version av ”Gabriellas sång”.

Nu tackar vi för denna sommaren och beger oss hem mot Karlskrona igen. Konserten var vår sista sommarkonsert och vi siktar nu in oss på lite lediga dagar och sedan Lena Philipssons succeshow i Karlskrona den 5 november och Joakim Thåström i Kalmar och Kristianstad den 3 respektive 8 november.

Vi ses.